070 772 713

info@yama.si

NAPAKE V FITNESU

KI LAHKO SABOTIRAJO VAŠ NAPREDEK

Se pripravljate na poletje in svoj prosti čas preživljate v fitnesu ali telovadnici? Radi bi v čim krajšem času dosegli odlične rezultate. Hodite v fitnes, vendar napredka ni nikjer. Še preden vas bo to potolklo in odvrnilo od vašega cilja, naj vas za trenutek ustavim in pojasnim nekaj napak, ki jih kot osebni trener opažam v fitnesu. Napake, ki lahko sabotirajo vaš napredek.

Vadeči, ki v fitnesu trenirajo na lastno roko, brez trenerja ponavadi počnejo naslednje napake:

1. ZAPRAVLJAJO ČAS NA TEKAŠKI STEZI

Sam v fitnesu večkrat opazim »zagrete« tekače na tekaški stezi, kako med »tekom« gledajo televizijo ali celo berejo knjigo ali revijo. Priznam, bolje to, kot sedeti doma na kavču in nič delati. Vendar, zavedati se morate, da s tako vadbo ne boste pridobili kondicije, niti ne boste izgorevali kalorij.

Moj nasvet:

Hitrost na tekaški stezi naj bo taka, da boste na tek pozorni. Postavite si izziv in povečajte hitrost ali naklon. S spreminjanjem intervalov boste izboljšali svojo kondicijo.

Za spremembo, pojdite tudi na kakšno drugo kardio orodje, step, orbitrek ali kolo.

Čas za gledanje TV-ja v fitnesu je med ohlajanjem, ko se sproščate po končanem treningu.

2. NEPRAVILNA DRŽA / KRIVINA HRBTA 

Med tem, ko pobirate ali odlagate uteži bodite pozorni na položaj hrbtenice. Nepravilno sklanjanje lahko povzroči nepotreben stres na zgornji in spodnji del hrbtenice.

To opozorilo še posebej velja za tiste, ki opravljajo sedeče delo in veliko časa presedijo.

Zato imajo v večini prekomerno sedeči ljudje, šibke in ohlapne hrbtne mišice. Ob nepravilnem sklanjanju in pobiranju predmetov, se lahko pojavijo poškodbe ali neuravnoteženost mišic.

Moj nasvet:

Vedno se sklanjajte/upogibajte tako, da imate hrbet poravnan, bolj enostavno rečeno, vsakič ko nekaj poberete iz tal ali odložite na tla, naredite počep. Tako boste vključili v gib mišice zadnjice in nog, ter tako obvarovali vaš hrbet pred morebitnimi poškodbami.

3. IZOLIRANE VAJE

Večina ljudi želi tik pred poletjem izoblikovati postavo in potem opažam, kako v fitnesu nekateri delajo samo izolirane vaje, v večini fantje fokus samo na bicepsu, tricepsu in prsnih mišicah, med tem ko punce posvečajo vso svojo pozornost tisti čas, ko so v fitnesu vajah za trebuh in zadnjico.

Občasne izolirane vaje so koristne, vendar če vedno treniramo samo majhne mišične skupine, vaša vadba ne bo uspešna in učinkovita.

Moj nasvet:

V trening poskušajte vključiti kombinirane vaje, ki vključujejo velike mišične skupine, tako boste dobili najboljše možno izgorevanje kalorij. Prav tako ne pozabite v svoj vadbeni program vključiti kardio, sploh takrat, ko delate izolirane vaje za majhne mišične skupine.

4. PREVEČ POČITKA MED SERIJAMI

Med serijami je zelo pomemben počitek, tako omogočimo mišicam da si odpočijejo.

Vendar glejte, da boste med serijami še vedno ostali osredotočeni na vadbo. Napaka, ki jo večina dela je ta, da zaključijo serijo in imajo nato predolg odmor ali pa se celo zaklepetajo z ostalimi obiskovalci fitnesa.

Moj nasvet:

Počitek med serijami mora biti striktno načrtovan, odvisno kaj želimo doseči:

Povečanje relativne moči, povečanje maksimalne moči, hipertrofijo ali mišično vzdržljivost.

Na primer, če trenirate z enakimi ponovitvami, lahko spreminjate dolžino odmora med serijami. Najprej imate lahko 3 minute odmora, nato pa skrajšujete odmor do 1 minute.

5. ZAČETEK TRENINGA BREZ OGREVANJA

Ena izmed večjih napak, ki jo lahko naredite je, da se pred treningom ne boste ustrezno ogreli. To lahko privede do poškodb in tudi čez celoten trening se verjetno ne boste počutili najbolje.

Moj nasvet:

Namenite nekaj minut pred vadbo za ogrevanje. S tem se boste fizično in psihično pripravili na delo, ogreli sklepe in mišice in posledično dobili tudi boljše rezultate. Pred samim treningom lahko opravite dinamično ogrevanje. V kolikor pa nimate veliko časa, naj bo vaše ogrevanje iz vaj katere boste delali med treningom, vendar v lažji obliki. Na primer, če boste delali počepe z utežmi, pri ogrevanju naredite nekaj počepov brez uteži.

6. MIOFASCIALNA MASAŽA »VALJČKANJE« 

Vedno bolj poznana in še zmeraj veliko premalo uporabljena v praksi, tako imenovana miofascialna masaža oz. po domače rečeno v žargonu »valjčkanje«, ki je pomemben faktor mobilnosti telesa in s katerim lahko preprečimo poškodbe, pospešimo regeneracijo in vplivamo na oblikovanje telesa.

Moj nasvet:

Pred vsakim začetkom vadbenega plana oz. treninga, pa naj je to kardio trening ali trening z utežmi se v celoti povaljčkajte in tako poskrbite za primerno prekrvavljenost, ki bo povečala obseg gibanja in boljšo aktivacijo mišic. Tudi če boste valjčkanje dodali na koncu treninga boste s tem zmanjšali možnosti za nastanek poškodb in tudi regeneracijo po vadbi bo veliko hitrejša.

Kot osebni trener se trudim pomagati ljudem najti učinkovite načine za uspešno vadbo in doseganje želenih rezultatov. Motivirati, da postane telesna aktivnost vaš način življenja in ne samo začasno doseganje želene telesne teže.

Za program vadbe me lahko kontaktirajte preko spletnega obrazca in sestavil vam bom ponudbo, kako lahko z ustrezno vadbo in prehrano preoblikujete telo pod mojim vodstvom.

Garantiram vam 100% uspeh.

Yama.si  © 2017 – 2022 
Avtorsko zaščitena vsebina

%d bloggers like this: