070 772 713

info@yama.si

PO POŠKODBI?

KAKO SE VRNITI K VADBI PO POŠKODBI?

Telesne poškodbe, naj so športne, delovne ali take, ki se zgodijo mimogrede, nam za nekaj časa spremenijo način življenja. To se odraža v drugačnem »omejenem« načinu gibanja ali celo popolnem mirovanju.
 

Ali veste, da v enem tednu popolnega mirovanja v postelji izgubimo toliko kostne mase, kot se je ustvari v enem letu?

Zelo pomembno je, da pri rehabilitaciji poskrbimo za ponovno vzpostavitev ravnovesja celotnega telesa, seveda do te mere do katere nam poškodba dopušča. Rehabilitacija in kasneje vadba mora biti usmerjena na ponovno vzpostavitev mišične moči in čim boljšo funkcionalnost prizadetih delov telesa.

Gibalne omejitve zaradi poškodbe vodijo v upad mišic in na račun šibkejših mišic druge mišice začnejo opravljati več dela, rekli bi lahko, da priskočijo na pomoč poškodovanim mišicam in tako opravljajo delo, za katero niso zasnovane. To lahko vodi v neravnovesje v delovanju mišic, kar lahko privede do novih težav.

Telo kot celota deluje drugače, kot je delovalo pred poškodbo, vendar s pravilno kombinacijo vaj lahko telesu vedno pomagamo k boljšemu ravnovesju.

Predstavljam vam zgodbo ene izmed mojih varovank Tine. Njeno zgodbo, si lahko preberete TU.

Tina je zame zelo posebna oseba, ki je prišla do mene v klicu na pomoč, ko je po hudi poškodbi pred dvema letoma in pol, bila praktično invalid in si takrat življenja brez palic, s pomočjo katerih je lahko hodila, ni mogla predstavljat.

Njena volja je izjemna in zelo sem vesel, da sem ji lahko pomagal do popolnega okrevanja.

Tina je potrebovala strokovno pomoč, da je okrepila vse mišice. Imela je polomljeno praktično celo telo, zato ga je morala okrepiti v pravem sorazmerju.

Zaradi številnih zlomov je imela prepoved teka, smučanja, igranja tenisa. Te 3 športe sem izpostavil, ker so ti trije športi njeno veselje in predstavljajo njeno celoto. Zdravniki so ji povedali in celo napisali, da se od vseh teh športov lahko poslovi, ker so za njeno stanje po vseh operacijah, prezahtevni. Tina je borka in si je na vsak način želela dokazat da upanje le umre zadnje.

Z vsem spoštovanjem do njenega močnega ega in najinega skupnega truda lahko z velikim ponosom povem, da je letošnjo zimo skoraj v celoti presmučala ravno zaradi treningov, ki sva jih spravila na vrhunski nivo Smile.

Kot osebni trener se trudim pomagati ljudem najti učinkovite načine za uspešno vadbo in doseganje želenih rezultatov tudi po poškodbah. Postrehabilitacisjki trening pod mojim strokovnim vodstvom bo popolnoma varen in učinkovit.

Yama.si  © 2017 – 2022 
Avtorsko zaščitena vsebina

%d bloggers like this: